Следвайте Гласове в Мисли на прочутия ирландски творец Клайв Стейпълс Луис,

...
Следвайте Гласове в Мисли на прочутия ирландски творец Клайв Стейпълс Луис,
Коментари Харесай

Търговският рекет по Рождество е кошмар, който ни съсипва физически и умствено

Следвайте " Гласове " в 
Мисли на фамозния ирландски създател Клайв Стейпълс Луис, професор по литература, критик, мъдрец, християнски мъдрец и създател на „ Космическа трилогия ”, „ Хрониките на Нарния ”, „ Писма на Душевадеца ” и доста други.

Какво значи за мен Рождество
Три неща минават под името на Рождество. Едното е религиозният празник. Той е значим и наложителен за християните, само че защото не интересува никого другиго, аз, несъмнено, няма да кажа нищо повече за него тук.
Второто (то има своите сложни исторически връзки с първото, само че не се постанова да навлизаме в тях) е по този начин известният почивен ден – подобаващ мотив за забавление и гостолюбие. Ако ми беше работа да имам „ мнение ” по този въпрос, бих споделил, че горещо утвърждавам веселбите. Това обаче, което утвърждавам още по-горещо, е всеки да гледа личната си работа. Не намирам никаква причина да си предлагам услугите, вземайки отношение върху това по какъв начин други да харчат личните си средства в личното си свободно време, измежду личните си другари. Най-вероятно те биха поискали моя съвет по тези въпроси тъкмо толкоз малко, колкото и аз техния.

Третото нещо обаче, наречено „ Рождество ”, е за жалост работа на всеки от нас. Имам поради, несъмнено, комерсиалния рекет. Взаимната замяна на дарове е била прекомерно дребна съставния елемент в остарелия британски метод на празнуване. В Дингли Дел господин Пикуик носи риба треска; преобразеният Скрудж поръчва пуйка за чиновника си; влюбените изпращат любовни подаръци; на децата раздават играчки и плодове. Обаче концепцията, че освен всички другари, само че и всички изобщо познати би трябвало да си раздават един на различен дарове или най-малко да си разпращат взаимно картички, е прекомерно съвременна и ни бе натрапена от притежателите на магазини. Нито едно от тези условия не е единствено по себе си причина да бъде наказано. Осъждам обаче самата концепция заради следните аргументи.
1. Най-общо видяно, тя предизвиква повече болежка, в сравнение с наслаждение. На Рождество ви се постанова просто да оставате със фамилии, които съществено се пробват да го „ опазват ” (в неговия трети, търговски аспект), с цел да схванат, че това е нощен призрачен сън. Много преди да пристигна 25 декември, всеки е унищожен: физически, от седмиците на всекидневна борба в препълнените магазини, и умствено – от усилието си да помни всички, на които е задължен да изпраща дарове, както и подобаващия за всеки от тях подарък. И въобще на никого не му е до забава. Още по-малко пък (ако изобщо му се прииска нещо подобно) – до присъединяване в каквито и да било религиозни дейности. Хората наподобяват по този начин, все едно отдавна в домовете им е върлувала болест.
2. Голямата част от всичко това не се прави непринудено. Модерното предписание е, че всеки може да те принуди да му направиш подарък, самичък изпращайки ти с нищо непровокиран подобен. Това е съвсем като шантаж. Кой не е чувал оня вопъл на обезсърчение и на същинско отвращение, когато в последния миг – тъкмо когато си се надявал, че с тази скука се е завършило за тази година – подарък от господин Бизи (когото е доста мъчно да си спомниш) цопва нежелателен в пощенската кутия и някой би трябвало да се завърне назад в ужасните магазини?
3. В качеството на дарове биват избирани неща, които никой смъртен в никакъв случай не би си купил самичък – безвкусни безполезни джунджурии и „ декорации ”, които никой не е бил преди този момент толкоз малоумен, че да харесва. Нима в действителност не съществува по-добър метод за приложимост на материалите и на човешките умения и време, че да ги прахосваме за целия този отпадък?
4. Досадата. Защото след всичко това – в течение на целия този рекет – на нас въпреки всичко ни остава нашето всекидневно и належащо извършване на покупки, а рекетът е утроил напъните ни в този смисъл.
Казват ни, че целият този мрачен бизнес би трябвало да продължава, тъй като това било добре за търговията. В реалност това съставлява единствено един годишен признак на това лунатично положение, в което се намира нашата страна – а в действителност и целият свят – в което всеки живее, увещавайки всички останали да си купуват някакви неща. Не знам какъв е изходът от това.
Може ли обаче фактически да бъде мое обвързване всяка зима да закупувам и да получавам маса отпадъци – единствено и единствено с цел да подкрепям притежателите на магазини? В най-лошия случай скоро ще стартира да разпределям парите си ей по този начин – за нищо – средства, които ще разписвам като щедрост. Пари за нищо? Че за какво пък не? По-добре за нищо, в сравнение с за безобразия.
Чарлз Дикенс, Посмъртните мемоари на клуба Пикуик (The Posthumous Papersofthe Pickwick Club), гл. 28. Б. прочие
Чарлз Дикенс, Коледна ария (A Christmas Carol), „ Строфа пета – Краят ”. Б. прочие
Игра на думи. От busy – деятелен, ангажиран, покрит с работа, само че и настойчив, натрапчив, нагъл. Б. прочие
Oт сп. Християнство и просвета
Превод от британски: Борис Маринов
Източник: webstage.bg
Рождество
Всред воловете (бавен и аз като тях)
Славата в обора да сияе видях
И в тази моя волска сивота траяла
Дано подари ме тя и с волска мощ.
Всред магаретата (упорит и аз като тях)
Сено до момента в който диря Спасителя видях.
Така и животното в мен по нелепост
Търпението животинско да научи.
Всред овцете (също подведен като една от тях)
В ясли лежащ моя Бог видях.
Дано блеещата ми природа по този начин да облече
Руното почтено на тези овце.
К. С. Луис
 
 
 
 
23 Дек 2022314722 Дек 2022313522 Дек 20221108221 Дек 2022452320 Дек 2022440116 Дек 20223282КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202287409 Дек 2022124417 Дек 2022120717 Дек 2022414
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР